Kerblík třebule svojí delikátní chutí připomíná estragon i petržel současně. Kerblík používali lidé do pokrmů již ve starém Řecku a prodávali na trzích jako zeleninu. Společně s petrželí, pažitkou a estragonem jsou proslulou skupinou jemných bylin, které Francouzi přidávají k řadě pokrmů. Snad právě proto se čerstvým listům kerblíku říkává francouzská petržel. Kerblík se přidává do pokrmů k ochucování, anebo zdobení pokrmů, které obsahují zeleninu, vejce, kuřecí maso a ryby, ale také je vhodný k dochucování mnoha polévek i do salátových zálivek. Kerblík samotný je výborný ve smetanových polévkách a omáčkách, anebo s dušenou mrkví na másle.
v Ze sušených listů kerblíku se potom vaří bylinný čaj, který má vynikající chuť po anýzu a lékořici.
v Kerblík si uchová lépe své aroma, pokud jej zmrazíme, anebo jej naložíme do octa či oleje.
v Dříve byl kerblík přidáván například do tvarohových koláčů.
v Využívá se všude tam, kde se tradičně používá petrželka.
v Kerblík je možné přidávat do tvarohu, bylinkového másla, do dušené zeleniny a podobně.
v Je vhodný také na sušení, potom se přidává do různých směsí koření, obzvláště na grilovaná masa.
Kerblík na okenním parapetu
Kerblík se velice snadno množí, a jeho mladé lístky je možné otrhávat již za měsíc až dva od vysetí, kdy právě mladé lístky kerblíku jsou nejchutnější. V zimě je potom možné kerblík pěstovat na okenním parapetu. Čerstvě natrhané lístky mají velmi příjemnou vůni a nasládlou chuť. K pokrmům je třeba kerblík přidávat až ke konci vaření. Tímto si kerblík uchová svoji chuť, vůni a více zdraví prospěšných látek.
Kerblík jako lék
Listy kerblíku jsou bohaté:
v na vitamíny, zejména vitamín C
v na minerály
v na vonné silice
Kerblík třebule podporuje zdravé trávení, ale také je mírně močopudný. Mimoto kerblík podporuje dobrý spánek, mírní bolesti hlavy, a odvar z kerblíku čistí pleť.